Toba-kitörés

MesterABC  > Cikkek >  Toba-kitörés
0 Comments

A 74 ezer éves vulkánkitörést régóta vizsgálják, de most a friss kutatási eredmény talán közelebb vihet minket az igazsághoz.

A mai indonéziai Toba-tó helyén történt hatalmas vulkánkitörés a földtörténet során, az elmúlt 25 millió évben nem volt erre példa, több ezer köbkilométer anyag került a földre, aminek hatására vulkanikus tél lett. Valószínűleg a levegőbe került kén-dioxid óriási kárt okozott az ózonrétegben. A vulkáni hamu elnyeli az UV-sugárzást, de blokkolja is a napfényt, ami viszont az ózonréteg elvékonyodásához, majd az ózonlyuk kialakulásához vezet. A kutatások alapján úgy vélik, hogy hatással volt az akkori populáció zsugorodására a Toba-kitörés. A NASA klímamodellje segítségével kiszámították tudósok, hogy a kitörés eredményeként a globális ózonszint a felére csökkent, ez olyanná tehette az akkori világot, mintha egy nukleáris háború után éltek volna a Földön.

A Communications Earth & Environment című szaklapban megjelent cikkben azt is leírták, hogy a tudósok kezében konkrét bizonyíték nincs, de a mostani kutatás jó alapot adhat a jövő vizsgálataihoz.