Pajzsmirigyünk egyensúlya

MesterABC  > Cikkek >  Pajzsmirigyünk egyensúlya
0 Comments

Pajzsmirigyünk a nyak első részén, a gégénél található legnagyobb belső elválasztású mirigy, mely felelős az anyagcsere sebességét és a gyerekek fejlődését szabályozó pajzsmirigyhormonok (tiroxin -T4 és trijód-tironin – T3), valamint a kalciumháztartást szabályozó kalcitonin termeléséért. A pajzsmirigy működését, az agyalapi mirigyben termelődő TSH hormon szabályozza.

Sokaknál előfordul probléma a működésével, különösen nőknél. Onnan sejthetjük, hogy valamilyen probléma van, ha testsúlyváltozás, hajhullás, bőrszárazság, székrekedés, levertség, fázékonyság vagy éppen izzadás, a melegtűrő képesség romlása, szapora szívverés, ritmuszavarok, izgatottság, hasmenés jelentkezik rendszeresen. A felsoroltak hátterében ugyanis meghúzódhat a pajzsmirigy bármilyen eredetű alul- vagy túlműködése.

Ilyenkor feltétlenül forduljunk a háziorvoshoz, aki részletes laborvizsgálatot készíttet, és szükség esetén endokrinológus szakorvoshoz küldi a beteget. A pajzsmirigy betegség kezelése során segítségünkre van a CBD hatóanyag is, mely az endokannabinoid renszerünkre hatva sikeresen támogatja szervezetünket a szükséges hormon egyensúly visszaállítása érdekében.