Néhány tudnivaló a munkarendet érintő szabályokról 2023-ban

MesterABC  > Cikkek >  Néhány tudnivaló a munkarendet érintő szabályokról 2023-ban
0 Comments

A legtöbb cégben a napi munkaidő 8 óra munkavégzést jelent, és a munkáltató a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig osztja be. Azonban iparágtól, a cég tevékenységi körétől függően ettől akár eltérő munkarend is indokolt lehet. Érdemes tudni, hogy az eredményes vállalati működés érdekében a feleknek lehetőségük van arra is, hogy eltérjenek az általános munkarend szabályaitól, azaz a munkavállaló munkaideje a fenti általános gyakorlattól akár jelentősen eltérő módon is meghatározható. 

A munkaidő beosztásának joga a munkáltatót illeti meg, tehát főszabály szerint ő rendelkezik arról, hogy a munkavállalónak mikor kell teljesíteni a munkaidejét. A munkaidő-beosztásról a beosztás szerinti munkaidő kezdetét megelőzően legalább 1 héttel előre kell tájékoztatni a munkavállalót. Tájékoztatás, közlés hiányában mindig az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.

Az egyenlőtlen munkaidő beosztás leggyakoribb oka, hogy a beosztás szerinti napi munkaidő eltér a szerződésben rögzített napi munkaidőtől, vagy a heti pihenőnapok oszlanak el egyenlőtlenül.