Miért támad a cápa egyre gyakrabban az emberre?

MesterABC  > Cikkek >  Miért támad a cápa egyre gyakrabban az emberre?
0 Comments

Egyre többször hallani halálos kimenetelű vagy súlyos sérülést okozó cápatámadásról, ami miatt sokan úgy vélik, mindezt csak az magyarázhatja, hogy az állatok agresszívabban reagálnak az ember jelenlétére – pedig erről az esetek többségében szó sincs. Vajon a cápák vagy sokkal inkább az ember viselkedése lehet a hibás?

Cápák ugyan mindig voltak, és remélhetőleg lesznek is, viszont a halálos áldozatot követelő különböző cápatámadásokról az elmúlt időben egyre gyakrabban szólnak a híradások.

A cápatámadások növekvő tendenciája már a nyári vakációra készülő emberek fejében is szöget üthetett, és a népszerű egyiptomi, izraeli vagy ausztrál nyaralóhelyeket is sokan inkább elkerülik az elmúlt időszakban tapasztaltak miatt. Már csak az a kérdés, mi okozhatja az egyre több halálos áldozattal járó esetet.

Ahogyan napjainkban szinte nincsen olyan, természetet érintő probléma vagy katasztrófa, amiért ne a globális felmelegedést és annak hatásait okolnánk, úgy a cápatámadások esetében is a bűnösök listájának élére a klímaváltozást tűzték ki a kutatók.

Ennek értelmében, mivel a vizeink egyre melegebbek, ezért a fajok is egyre nagyobb területen szóródnak szét, ami indokolhatja, miért történnek cápatámadások olyan helyeken, ahol korábban ez nem volt jellemző.