Így lehetsz sikeres az állásinterjún: tippek és tanácsok

MesterABC  > Cikkek >  Így lehetsz sikeres az állásinterjún: tippek és tanácsok
0 Comments

Habár minden interjú szituáció egyedi, az állásinterjú menete jórészt előre meghatározott. Így aki tudja, hogy működik az interjúztatás, ügyesen fel tud készülni és magabiztosan tud reagálni minden helyzetben.

Az interjúk nagyrésze úgy kezdődik, hogy megkérnek minket arra, hogy meséljünk magunkról.  Ilyenkor a kommunikációs képességeinket igyekeznek felmérni, illetve próbálják megismerni a személyiségünket. Miután némi képet kapnak rólunk, könnyebb eldönteni, hogy vajon beleillünk-e a céges kultúrába. Ezután gyakran megkérdezik, hogy milyen eredményeket értünk el korábban, mire vagyunk büszkék, mit tartunk fő erősségünknek. Vagyis a szakmai kvalitásunkat térképezik fel.

Számíthatunk arra is, hogy időnként megpróbálnak kibillenteni a komfortzónánkból váratlan kérdésekkel, szituációkkal. Ezzel is érdemes számolni, ami azért nehéz, mert ezekre nem lehet tökéletesen felkészülni, muszáj rögtönözni. Ha pedig álljuk a sarat, és minden kérdésre magabiztosan tudunk felelni, akkor jó esélyünk lehet egy következő beszélgetésre is, amikor akár már a fizetés illetve a munka további részletei is felmerülnek.