Hogyan tervezik előre a települések fejlesztését?

MesterABC  > Cikkek >  Hogyan tervezik előre a települések fejlesztését?
0 Comments

A településfejlesztés egy komplex feladat, ezért mindenképpen gondos tervezést igényel, mielőtt bármilyen fejlesztést végre szeretne hajtani egy települési önkormányzat. A tervezésre nem érdemes sajnálni az erőforrásokat, hiszen a tervezésre fordított energia megtérül, mert a gondos tervezés eredményeként hatékonyabban és kedvezőbb pénzügyi eredménnyel tudják felhasználni az önkormányzatok a vissza nem térítendő támogatásokat.

A fejlesztési elképzelések, tervek egyik meghatározó dokumentációja az integrált településfejlesztési stratégia (ITS). Az ITS azért szükséges, hogy a fejlesztési elképzelések előre meghatározott és jól átgondolt elképzelések mentén valósulhassanak meg. Az ITS létrehozásában és hazai elterjedésében szakmai szempontból meghatározó szerepet játszott a Városfejlesztés Zrt., korábbi nevén SCET Magyarország Városfejlesztő Rt.

Hasonlóan jelentős szerepe volt a Városfejlesztés Zrt-nek és vezetőinek abban a másfél évtizedes előkészítő folyamatban, amelynek során olyan horderejű városfejlesztési eredmények születtek hazánkban, amelyekhez hasonlókat az Európai Unióhoz hazánkkal egy időben csatlakozó és utána belépett országok közül egyik sem tudott felmutatni.