Amit tudni kell a munkáltatóknak és a munkavállalóknak a fizetés nélküli szabadságról

MesterABC  > Cikkek >  Amit tudni kell a munkáltatóknak és a munkavállalóknak a fizetés nélküli szabadságról
0 Comments

A fizetés nélküli szabadság lehetősége sokak számára adódhat, legyen szó akár önkéntes katonai szolgálatról, gyermekgondozásról, vagy más személyes okokról. Fontos tudni, hogy igénylésekor mindig írásos megállapodásban kell rögzíteni a részleteket. A munkáltató nem köteles megadni a fizetés nélküli szabadságot, de vannak esetek, amikor az alanyi jogon jár.

Ha a fizetés nélküli szabadság a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezése alapján jön létre, lényeges, hogy a megállapodásban tisztázott legyen az újbóli munkába állás feltétele, így elkerülhetők a kellemetlen meglepetések. A COVID idején sok ilyen megegyezéssel történt fizetés nélküli szabadságra volt példa, és az újraindulás során a megegyezésben foglaltak betartása volt az egyik legfontosabb dolog.

A fizetetlen szabadság ugyanakkor néhány hátránnyal is jár. Például nem számít bele a munkaviszonyban töltött időbe, így nem vehető figyelembe a GYED vagy a nyugdíj megszerzéséhez szükséges időtartamba. Ha pedig meghaladja a harminc napot a hossza, akkor a végkielégítésbe és felmondási időbe sem számít bele. Emellett a fizetés nélküli szabadság idején a társadalombiztosítás is szünetel, ami a jövőbeli járadékokra is hatással lehet.