A XX. századi tragédia első felvonása

MesterABC  > Cikkek >  A XX. századi tragédia első felvonása
0 Comments

Szomorú évfordulóhoz értünk nemrégiben, ugyanis 90 éve kezdődtek meg a náci túlkapások, elsőként kulturális és politikai értelemben, Joseph Goebbels népnevelési és propagandaminiszternek köszönhetően. Így akarták kontrollálni az élet minden területét, és megfelelően szűrni az elérhető tartalmakat a német nép számára.

1933 május 10-én került sor ugyanis arra Berlinben, az Opernplatzon – a mai Babelplatzon – hogy hatalmas tömeg előtt 20-25 ezer nem németnek tartott könyvet vetettek tűzbe. Liberális, anarchista, szocialista, pacifista, kommunista és zsidó szellemiségűnek ítélt és egyéb károsnak bélyegzett műveket vetettek ekkor máglyára, és távolíttattak el minden könyvtárból és boltból. Ez volt a hírhedt könyvégetés, mely külföldön is nagy visszhangot kapott, mert a televízió élőben közvetítette.

Híres professzorokat is megfosztottak pozíciójuktól és száműzték őket Joseph Goebbels miatt, majd a feketelistás művek köre egyre bővült. Akkoriban nem mutatkozott számottevő ellenállás a németországi cselekmények ellen, így a propaganda és elnyomás egyre nagyobb hatást gyakorolt, mely aztán a jól ismert tragédiába fordult.