A Semmi sikertörténete: Dániából egyenesen a világ könyvespolcaira

MesterABC  > Cikkek >  A Semmi sikertörténete: Dániából egyenesen a világ könyvespolcaira
0 Comments

A skandináv irodalomtól, azon belül is a dán íróktól már megszokhattuk, hogy mindig fajsúlyos és komoly témákat boncolgató művek kerülnek ki a kezeik alól. Janne Teller Semmi című kötete ennek ellenére is hatalmas felbolydulást okozott a 2000-es megjelenési évétől kezdve.

A dán írónőnőnek nem ez volt a bemutatkozó könyve, de ezzel szerzett magának elismerést és hírnevet a szakmában. A Semmi súlyos generációs, filozófiai és erkölcsi témákat feszeget, így máig eldöntendő kérdés a kategóriája. Ifjúsági regény, avagy felnőtteknek szóló írás gyerek szereplőkkel? 

A történet szerint iskolások egy csoportja egyik nihillista osztálytársukat akarják megcáfolni, aki szerint minden mindegy és a világon semminek nincs értelme. Tárgyi, eszmei és egyre súlyosabb bizonyítékokat kezdenek gyűjteni, amivel bebizonyíthatják az ellenkezőjét. A dolgok elfajulásának végül már csak szülői és rendőségi közbelépés tud gátat szabni. A kiadványt a dán iskolákban eleinte betiltották, majd egy évre rá nemzeti gyermekkönyv-díjat nyert. Azóta világszerte bestsellerré vált.