A tokaji aszú története legendás. A magyar borkülönlegesség a maga idejében számos királyi előkelőség és korabeli híresség kedvencének számított és több művészeti alkotásban is megemlítik. A szakma elismerését 1995-ben és 1996-ban nyerte el végleg, amikor is elhozta a Bordeaux-i Bor-világkiállítás Nagy Aranyérmét, és az évszázad borának választották. Sokáig orvosságként tartották számon és patikákban is árulták.
Magyarország területén valószínűleg már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt és a gyümölcsökből erjesztéssel készített italokat is korán felfedezték. A tokaji aszú különlegességét egyrészt a Tokaji borvidék vulkanikus talaja adja, másrészt a szőlőfajta magas cukor- és savtartalma. Emellett a táj ideális időjárása és az években mérhető érlelési folyamat speciális körülményei is hozzá tesznek a bor páratlan aromájának kialakulásához.
Több évszázadon keresztül ez volt a világ egyik legdrágább magyar itala, egy palackjáért ma is sokat elkérnek.